wiadomości: aktualności

Parlament Europejski, Bruksela

25 września 2008

Biała Księga ws problemów zdrowotnych związanych z otyłością

Czesław Siekierski (PSL), Członek Komisji Rolnictwa w Parlamencie Europejskim, Polska Delegacja EPL-ED*

Parlament Europejski przyjął dzisiaj w głosowaniu Białą Księgę ws. „Europejskiej strategii dla problemów zdrowotnych związanych z odżywianiem się, nadwagą i otyłością”. Sprawozdawcą z ramienia Komisji Rolnictwa był poseł Czesław Siekierski (EPP-ED). Eurodeputowany w czasie dyskusji z należnym sobie poczuciem humoru wskazał, iż sam czuje się adresatem tego dokumentu.

Bardzo niewiele osób zdaje sobie sprawę jak dużym problemem jest dziś kwestia nadwagi i otyłości. Dane są alarmujące wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) już ponad miliard osób cierpi na nadwagę a więcej niż 300mln jest otyłych. Szacuje się, że w samym tylko regionie europejskim na nadwagę cierpi już połowa dorosłych, a także 22 mln dzieci. Jak zatem łatwo zauważyć powoli sytuacja w Europie staje się równie poważna jak w USA.

Nadwaga jest przyczyną wielu przewlekłych dolegliwości takich jak choroby układu krążenia, nadciśnienie, cukrzyca typu 2, niektóre nowotwory czy zaburzenia mięśniowo szkieletowe. Taki stan rzeczy powoduje, iż koszty walki z nadwagą stanowią dziś ok 7% wydatków na ochronę zdrowia, a koszty te będą rosły w związku z wzrostową tendencją otyłości. Należy zwrócić uwagę na to, iż dane te nie uwzględniają kosztów pośrednich obejmujących straty produkcji czy zmniejszenie produktywności. Walka z nadwagą i otyłością ma, zatem znaczenie nie tylko dla poprawy naszego stanu zdrowia, ale i nie pozostaje bez wpływu na sytuację ekonomiczną.

Jak zatem możemy zapobiec tego negatywnemu zjawisku? Wsród głównych przyczyn nadwagi i otyłości wskazuje się złe nawyki żywieniowe, środowisko sprzyjające otyłości czy brak aktywności fizycznej. I właśnie tym kwestiom jest w głównej mierze poświęcona Biała Księga. Tam wśród najskuteczniejszych metod leczenia wymieniona jest prozdrowotna zmiana stylu życia, aktywność fizyczna- w każdej formie oraz działania prewencyjne w postaci daleko idących zaleceń dla producentów żywności, konsumentów, producentów reklam, właścicieli restauracji i sieci gastronomicznych, a także kampanii informacyjnych. W celu realizacji tych założeń, bardzo ważne jest skoordynowanie wszystkich obszarów polityki, różnych szczebli zarządzani oraz zaangażowanie sektora prywatnego, aby wspólnie stawić czoło temu problemowi.

Szczególny nacisk powinien zostać położony na rozwiązania chroniące przed otyłością dzieci. To na dorosłych spoczywa odpowiedzialność wpajania młodym zdrowych nawyków żywieniowych, czasem jednak bywa, że sami do końca nie wiemy, co jest dobre, a co złe. Dlatego tak ważne jest organizowanie kampanii informacyjnych skierowanych do rodziców, aby mogli oni zapewnić swoim pociechom zbilansowaną dietę. Programy promujące zasady zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej powinny być również kierowane do dzieci i młodzieży, gdyż epidemia otyłości oczywiście istnieje, ale istnieje także szał, rygor i presja odchudzania. 80% nastolatek do 18 roku życia odchudzało się przynajmniej 1 raz w życiu. Tymczasem niewłaściwe odchudzanie jest szkodliwe.

Należy także jak najszybciej zadbać o realizację ogólnoeuropejskiego programu "owoce w szkole". Komisja Europejska zaproponowała na ten cel tylko 90 mln euro. Moim zdaniem kwota ta powinna być zwielokrotniona tak, aby w każdej szkole wszechobecne automaty z chipsami, batonikami i napojami gazowanymi zastąpić tymi ze świeżymi owocami, warzywami i produktami mlecznymi. Pamiętajmy, że to, jakie posiłki spożywają nasze dzieci, będzie miało wpływ na ich zdrowie w późniejszym okresie życia.

1. Biała Księga ws problemów zdrowotnych związanych z otyłością
  2. Jak zdrowo odżywiać się w pracy?
  3. Otyłość europejskich dzieci obciąży... reklamodawców
  4. Sąd: chipsy mogą zniknąć ze szkół